ΟΥΛΦΙΛΑ 311-381 μ.Χ , Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΣ(ΟΧΙ ΤΡΙΑΔΟΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ) ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΟΤΘΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ



Ο ΟΥΛΦΙΛΑ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΟΤΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΦΡΑΓΚΩΝ ΠΑΠΙΚΩΝ

Πόσοι γνωρίζουν ότι η πρώτη Γερμανική Βίβλο ήταν στη Γοτθική γλώσσα πολύ πιο πριν-τον 3ο αιώνα μετά Χριστό- απο την μετάφραση Της Βίβλου απο τον Λούθηρο που έγινε 1200 αργότερα!
Όλες οι ξενόγλωσσες Γραφές μεταφράστηκαν απο την λατινική Βουλγάτα και όχι απο την Ελληνική! Η μόνη που μεταφράστηκε απο την αρχαία ελληνική είναι η Γοτθική! Την μετάφραση την έκαμε ο Ουλφίλας,τον οποίο η θρησκευτική Ιστορία τον έχει ως περίπου αγνοούμενο...καθόσον ο Ουλφίλα δεν πίστευε σε ένα τριαδικό θεό αλλά πίστευε όπως ο ίδιος ειχε πει προς τους Γότθους χριστιανούς ... "πιστευω στον Θεό του θεού μας" και βέβαια δεν ταυτιζε τον Υιό με τον Πατέρα όπως έκαμαν οι πάπες ανατολής και δύσης που ειχαν εφευρη τον εθελοθρησκευτικό τους "υιοπάτωρα"... και γι αυτό δεν έγινε ποτέ αποδεκτός απο το εθνοτριαδικό σύστημα του κόσμου.
Ο Ουλφίλα δεν ανήκε στο συστημικό εθνοτριαδισμό που βασίλευε σε ανατολή και δύση και γι αυτό επινόησε το Γοτθικό αλφάβητο...! με το οποίο μπόρεσε να μεταφράσει στη Γοτθική γλώσσα τη Βίβλο και μάλιστα απο την αρχαία ελληνική έκδοσή της!

Δεν είναι ευρέως γνωστό, ότι όλα τα γερμανικά φύλα εκτός των καθολικών Φράγκων , οι Γότθοι,οι Οστρογότθοι,οι Βησιγότθοι ,οι Βάνδαλοι, οι Βουργουνδοί ,οι Σάξωνες,οι Αλαμανοί, οι Λομβαρδοί κλπ είχαν δεχθεί απο πολύ νωρίς τον 4ον αιώνα τον Χριστιανικό Μονοθεϊσμό μέσω του Γουλφίλα , του πρώτου επισκόπου των Γότθων που τους κήρυξε, όχι το τριαδικό ευαγγέλιο του πάπα αλλά το απολύτως μονοθεϊστικό Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού του Υιού του Ύψιστου Μοναδικού Θεού!

Ο Ουλφίλα γεννήθηκε το 311 στη Γοτθία αλλά η καταγωγή του δεν ήταν γοτθική αλλά ελληνική καθόσον ο ένας γονιός -η μητέρα του ήταν απο την Καπαδοκία . Ο Παππούς του Ουλφίλα ήταν Ελληνας Χριστιανός απο την Καπαδοκία γεννημένος στη περιοχή Σαδαγολθινά , πιθανή σημερινή Καραμολλαουσατζι / Karamollausağı .

Σημειωνουμε εδώ οτι ο απ Παύλος ειχε ιδρύσει πρωτοχριστιανική Εκκλησία στην Καππαδοκία , ετσι κατά πάσαν πιθανότητα ο παππούς του Ουλφίλα ανηκε στη τοπική Εκκλησία, η οποια βεβαιως ακολουθούσε την Αποστολική Διδαχή η οποια εννοειται δεν ηταν τριαδική. Ο απ Παυλος ποτέ δεν μίλησε για τριαδα ή τριαδικό θεό ,ουτε βεβαιως οι βαπτίσεις εγενοντο στο όνομα της τριάδος αλλά μονον στο ονομα του Χριστού ! Αυτό αποδεικνυεται απο το Βιβλίο των Πραξεων των Αποστόλων οπου πουθενά δεν υπαρχει βαπτιση στο ονομα της τριάδος.

Ο παππούς λοιπον του Ουλφίλα είχε συλληφθεί ως αιχμάλωτος απο τους Γότθους το 264 δηλ.50 χρόνια περίπου πριν γεννηθεί ο Ουλφίλα στην χώρα των Γότθων. Αυτό δείχνει ότι ο Ουλφίλα ήταν κατα το ήμισυ Γότθος και κατά το ήμισυ Έλληνας την καταγωγή.

Σε μιά επιδρομή των Γότθων-Βησιγότθων στη Καππαδοκία συλλαμβάνουν αιχμαλώτους Ελληνας και τους παίρνουν μαζί τους ως σκλάβους στη χώρα τους στη λεγομένη Δακία όπου είναι σήμερα η Ρουμανία. Ανάμεσα στους αιχμαλώτους ηταν o παππούς του Ουλφίλα που πιθανόν να ειχε μαζί του και την οικογένειά του.. Μέσα στά δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς έρχεται στη ζωή ένα παιδί που τον ονόμασαν Ουλφίλα ,στα γοτθικά το παιδί του λύκου...Το παιδί μεγαλώνοντας μαθαίνει για την μονοθεϊστική πίστη του Χριστού ,την γνήσια χριστιανική πίστη ,την πίστη δηλ.στον μοναδικό Θεό και πατέρα του Χριστού μέσω βεβαίως του ευαγγελίου του Χριστού το οποίο το ειχε η οικογένειά του στην αρχαία ελληνική γλώσσα!
Ο Ουλφίλας διατηρεί την μονοθεϊστική χριστιανική πίστη μέσα σ ένα περιβάλλον πολυθεϊστικού - πανθεϊστικού παγανισμού

Το παιδί εκτός απο τα αρχαία ελληνικά που μιλάει , μεγαλώνει μαθαίνοντας αναγκαστικά και την γοτθική γλώσσα δηλ.την αρχαία γερμανική γλώσσα που μιλούσαν οι γηγενείς Βησιγότθοι. Βησιγότθοι οι ωραίοι (απο το βησί = ωραίο) Γότθοι μιάς και ήσαν ξανθοί αφού είχαν έρθει απο τη Σκανδιναβία.

Η καλή μαρτυρία της μονοθεϊστικής χριστιανικής πίστης του Γουλφίλα αρχίζει να αγγίζει τους ειδωλολάτρες πολυθεϊστές οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τον Θεό του Γουλφίλα, ο οποίος αρχίζει μεγάλο ιεραποστολικό έργο ανάμεσα στους Γότθους.

Ο Φιλοστόργιος ομιλεί περι της εκχριστιανίσεως των Γότθων αναφερόμενος και χαρακτηρίζων την καταγωγήν και το έργον του Ουλφίλα.
"Επι βασιλευοντος Ουαλλεριανού και Γαλιήνου μοίρα βαρεία εκ των πέραν του ποταμού ίστρου Γότθων διέβησαν εις την γην των Ρωμαίων,και πολλήν μεν κατέδραμον της Ευρώπης, διαβάντες δε και εις την Ασίαν,εις την Γαλατίαν και Καππαδοκίαν επήλθον,και πολλούς έλαβον αιχμαλώτους...και μετα πολλής λείας απεκομίσθησαν οίκαδε.

Ο δε αιχμάλωτος και ευσεβής όμιλος,συναναστραφέντες με τους βαρβάρους,ουκ ολίγους εξ αυτών εις το ευσεβές μετεποίησαν και τα Χριστιανών φρονείν αντί της Ελληνίδας δόξης παρεσκευασαν. Ταυτης της αιχμαλωσίας γεγόνασεν και οι Ουρφίλα πρόγονοι, Καππαδόκαι μεν γένος, πόλεως δε πλησίον Παρνασσού,εκ κώμης δε Σαδαγολθινά καλουμένης .Ο τοίνυν Ουρφίλας ούτος καθηγήσατο της εξόδου των ευσεβών,επίσκοπος αυτών πρώτος καταστάς"
απο βιβλίο "Το Βυζάντιο και οι Γότθοι "Ευαγγ.Χρυσού

Ο Ουλφίλας πρωτοστάτησε εις τον εκχριστιανισμόν των γερμανικών φύλων "τα οποία έζων υπο την ηγεσίαν των Γότθων εις την βορείαν του Δουνάβεως περιοχήν.
Κατά τον Α Lippold στην επισκοπήν του Ουλφίλα ευρέθησαν όλοι οι χριστιανοί οι διαβιβιούντες εις τον χώρον της γοτθικής κυριαρχίας".... και ο Ε.Χρυσσός αναφέρει :" πρέπει να υποθέσωμε ότι ο Ουλφίλας κατέστη επίσκοπος των εις το νέον πολιτικόν σχήμα των Foederati ανηκόντων χριστιανών,και επομένως τα όρια της δικαιοδοσίας του εταυτίζοντο με τα πολιτικά όρια των μετασχόντων εις το foedus του 332 γερμανικών φύλων."
Ο Ουλφίλας μεγάλωσε με τους Γότθους και χειροτονήθηκε «Επίσκοπος των Χριστιανών στην χώρα των Γότθων» στην Αντιόχεια το 341 ή λίγο νωρίτερα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Ευσέβιο, του οποίου ήταν μαθητής

Ο Ουλφίλας δεν αναμείχθηκε στις θρησκ.έριδες που ταλάνιζαν τον αυτονομαζόμενο χριστιανικό κόσμο...αλλά ήταν ένας ανώνυμος ιεραπόστολος του Ευαγγελίου που δεν απεστάλη απο θρησκευτική επισκοπή αλλά έδρασε αυτόνομα και ανυποστήρικτα ως ταπεινός δούλος του Χριστού ανάμεσα στους Γότθους,σε βαρβάρους ,σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με τους δήθεν πολιτισμένους ελληνορωμαίους της εποχής του 3ου αιώνα μ.Χ
Η ορθοδοξία εγεννήθη ως αντίδραση στην Μονοθεϊστική αρχική Αποστολική πίστη απο εκείνους που ήθελαν να εγκαθιδρύσουν την θρησκόληπτη αυτοπραγμάτωσή τους...δεν δίστασαν να σφετερισθούν την γεγραμμένη στην Βίβλο Μονοθεϊστική Αποστολική αυθεντία με την πολυθειστική τους δοξασία σε έκδοση τριαδοθειστικής δογματολατρείας.

Τις λαμπερές ετικέττες που κολλάνε στους εαυτούς τους με τον ορθόδοξο φωτοστέφανο τις μοιράζουν στους πολλούς ως την ελέω τριαδικού θεού προβαλλόμενη σαρκολατρεία τους σε βάρος όλων των αιρετικών στους οποίους κολλάνε τις μαυρες ετικέττες του εξωστρακισμού , αυτές τις ετικέττες με την σφραγίδα του αγκάθινου στεφανιού του αιρετικού !

Μεγάλη ιεραποστολική μορφή υπήρξε ο επίσκοπος, χειροτονημένος από τον Ευσέβιο Νικομηδείας, Ουλφίλας. Η αποδυνάμωση όμως του Γοτθικού βασιλείου και αφομοίωσή τους από τους Φράγκους, οι οποίοι αρχικά ακολούθησαν την διδασκαλία της Καθολικής εκκλησίας, εξάλειψε ουσιαστικά τον Ϊουδαιοχριστινικό Μονοθεϊσμό, αν και μέχρι τον 6ο αιώνα παρατηρούνται υπολείμματα πιστών της ομολογίας αυτής.

Οι βιβλικά επιβεβαιωμένες θέσεις που κύρυττε ήταν ότι ο Ιησούς ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα ως μονογενής Υιός του Θεού και όχι μία υπόσταση ενός τριαδικού θεού που εφηυρε το εγκόσμιο τριαδοθεϊκό παπαδικό σύστημα που κήρυττε έτσι τον καθολικό δόγμα .
Οι θέσεις αυτές του ευαγγελίου της Αληθείας βρήκαν ιδιαίτερη απήχηση μεταξύ των υπηκόων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας αλλά και σε όλα τα γερμανικά φύλα, με εξαίρεση τους Φράγκους.

Ο Ουλφίλας όπως γράφει στο βιβλίο "η γραφή του κόσμου" ο Φρανσουά Ταγιαντιέ: 
¨έγραψε εποποιία ...προχώρησε πιο βαθιά απο οποιονδήποτε άλλο στα δάση και τα βουνά της Γερμανίας , κηρύσσοντας τον Χριστό σε ανθρώπους που έτρωγαν βελανίδια και ωμό κρέας, που ήξεραν να σταυρώνουν εξ ίσου καλά με τους Ρωμαίους,και μετέφρασε γι αυτούς στη γοτθική γλώσσα όλη την αγία Γραφή-επινόησε μάλιστα για τον σκοπό αυτό ένα καινούργιο αλφάβητο. Χιλιάδες απο αυτούς τους τρομακτικούς βαρβάρους.που ζούσαν ανέκαθεν στα ξέφωτα του δάσους,δέχτηκαν το κήρυγμά του και μεταστράφηκαν...Όμως πόση ενέργειαν θα χρειάστηκε σε αυτό τον άνθρωπο για να φτάσει σε τέτοιο αποτέλεσμα!Θα πρέπει να φλεγόταν απο τη θεική φωτιά!" σελίς 52"

Προσέχουμε το ρήμα "μεταστράφηκαν" απο την ειδωλολατρική εθνοθρησκευτικότητά τους ή την εθνοπολυθεϊα τους εις την αληθινή Ιουδαιοχριστιανική πίστη ήτις ήταν εξ αρχής και πάντοτε μονοθεϊστική ως συνέχεια της πίστης του Αβραάμ και των εξ αυτού πιστών Εβραίων εις τον Ένα και Μοναδικό Θεό,που δεν ήταν άλλος παρά ο Θεός και Πατήρ του Ιησού Χριστού!
Μετεστράφησαν οι ειδωλολάτρες Γότθοι εις Χριστόν ,όχι μεταρρυθμίστηκαν, όπως γίνεται μεταξύ των εθνοτριαδικών θρησκευτόδοξων αιρετικών!

Αιρετικός κατα την αγ. Γραφή είναι ο καθολικά ανυπότακτος εθνοτριαδολάτρης που δεν ακολουθει την Αποστολική Ιουδαιοχριστιανική Διδαχή που ηταν  και όχι ο πνευματικός ελευθερος του Χριστού υπάκουος!
Τον Ουλφίλα τον ονόμασαν αιρετικό επειδή το προσωπικό του πνευματικό μονοθειστικό χάρισμα δεν το υπέταξε στην κοινή βασιλεύουσα εθνοτριαδική γνώμη του κόσμου,της ρωμαιοκαθολικής παποσύνης και της ελληνορθόδοξης παπαδοσύνης αλλά έδρασε ανεξάρτητα και ελεύθερα ως υπηρέτης του Χριστού και δεν αλλοίωσε το Ευαγγέλιο του Θεού με εθνικοτριαδικές προσμείξεις αλλά παρέδωσε την πίστη την αγία και σώζουσα στους Γότθους που ήταν η πίστη στον Μοναδικό Θεό δια του μόνου μεσίτου Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού! Δίδαξε το Ευαγγέλιο εκ Θεού και όχι το εξ ανθρώπων !
Η κύρια κατηγορία οι τριαδοθειστές να ονομάζουν κάποιον αιρετικό ήταν και είναι δυστυχώς μέχρι σήμερα ο μονοθειστικός χαρακτήρας της χριστιανικής πίστης και αυτό αυτόματα συνεπάγεται την καταδίκη τους ενώπιον του Δικαιοκρίτου Θεού που θα δώσει εις τον καθένα ότι του αξίζει δια τα έργα του επι της γης! Διότι δεν είναι άδικος ο Θεός να δώσει εις τους υπακούοντας εις τον Χριστό τιμή και δόξα και αφθαρσία εις δε τους απειθείς,ανθισταμένους και διώκτες οργή και τιμωρία αιώνια.
Ο Ουλφίλας μετέφρασε στη Γοτθική γλώσσα το Ευαγγέλιο απο το ελληνικό πρωτότυπο κείμενο σε αντίθεση με τον Λούθηρο που μετέφρασε στη Γερμανική απο την Βουλγάτα ,την λατινο-παπική μετάφραση γι αυτό και μεταδώθηκε η δογματική της τριάδος στην μεταρρυθμιζόμενη πρακτική...
Αυτό δείχνει ότι η τριαδική μετάφραση-ερμηνεία της Γραφής αρμόζει,ανήκει στην τριαδική δογματική και κατ αντίστιξη η Μονοθεϊστική μετάφραση-ερμηνεία είναι η αρμόζουσα ή η πρέπουσα στον Μοναδικό Θεό για να ισχύει το ρητό "κατά τη δογματική και η μετάφρασή της
"Ας μη ξεχνάμε το γενικά αναγραφόμενο στις βρεταννικές τριαδικές βιβλικές εταιρείες ...."by appointment of her majesty the Queen" δηλώνοντας την προστασία του τριαδικού θρησκευματος υπο της βασιλικής εξουσίας!
Όταν η βασιλική πολιτική εξουσία επι των Γραφών σε άλλες χώρες εκτός βεβαίως της Βρετανικής επικράτειας-στη Βρεταννία ο αγγλικανισμός αποτελεί εθνική βρεταννική ταυτότητα -μετεφέρθη τεχνιέντως εις την αυτόνομη θρησκευτική εξουσία των εκάστοτε εθνικών εκκλησιών του κόσμου τότε αντί της βασίλισσας ως προστάτιδας του τριαδικού θρησκευματος έβαζον την άλλη βασίλισσα επι της γης την ιερά συνοδική κληρικαλιστική εξουσία η οποία βεβαίως είχε πάντοτε την πολιτική εξουσία δεξί της χέρι ,οπλισμένο εννοείται εναντίον κάθε ανεπίτρεπτης αμφισβήτησης της αγίας τριαδικής θρησκευτοκρατορίας του κόσμου.

Τριαδική Βιβλική Εταιρεία έγραφαν ανα τον κόσμο οι εκδοθείσες γραφές ως οι τριαδικοί εκδότες τους γιατί ακριβώς ανήκαν στην τριαδικό θεό τους και όχι στον Μοναδικό Θεό του Χριστού !
Το αρχαίο ελλην κείμενο και επι του προκειμένου "ο λόγος προς τον Θεό " φανερώνει την δευτερη ξεχωριστή προσωπικότητα του Χριστού,ως Λόγου/Αιτίου της Δημιουργίας και αυτό αποτελούσε το κύρυγμα του Μονοθειστή Ουλφίλα ενώ η μετάφραση του Λούθηρου απέδωσε την ασάφεια περι τριαδικής ενσωμάτωσης που καθόρισε η Παπική μετάφραση-παράφραση και έτσι το κύρηγμα της αυτονομαζόμενης μεταρρύθμισης ταυτίσθηκε με την παράδοση εκ του Πάπα τριαδικής δογματολογίας!

Πόσο μεγάλη-κρίσιμη-κομβική σημασία είναι η ορθή διδαχή,ερμηνεία του αρχαίου ελλην κειμένου στην πίστη την αγία την μόνη αγιάζουσα τους υπηρετούντες αυτήν,που είναι μόνο οι ανεπηρρέαστοι απο την ανθρωποθεολογική διδαχή και εμμένοντες στην άπαξ παραδοθεία αγία γεγραμμένη εντολή του θείου λόγου !
Πληροφ πρόσθετη απο βικιπαιδεία περί Απολογητών ...
{στη θεολογίας των Απολογητών μπορεί να καταλογισθεί το δόγμα περί υποταγής (subordinatio) του Υιού στο Θ. Πατέρα}
Τούτη η πληροφορία σημαίνει ότι το 2ο αιώνα ίσχυε η πίστη στη ξεχωριστή προσωπικότητα του Λόγου/Υιού του Θεού προ της Δημιουργίας απο τον Θεό Πατέρα,δεν υπήρχε δηλ η θεϊκή ενσωμάτωση που το τριαδικό δόγμα εισήγαγε απο τον 3ο αιώνα σαν εφευρεση αντιλογίας εναντίον της θέσης του Αρείου!

Ο Ουλφίλα λοιπον  εκήρυτε όχι τριαδικό θεό των εθνοχριστιανιζόντων αλλά τον Μοναδικό θεό των Ιουδαιοχριστιανών , αυτών δηλ που πίστευαν στον ένα Θεό του Αβραάμ αλλα και στον Ενα Θεό του Χριστού! Δεν κήρυττε δηλ ότι ο Χριστός ήτο ο Θεός αλλά θεός Υιός που εκένωσε την θεία του φύση και έγινε ο τέλειος αναμάρτητος άνθρωπος που θυσιάστηκε για την σωτηρία των ανόμων ανθρώπων!

Σκόπιμο να αναφέρουμε ότι "στην Αντιόχεια όταν μετέβη ο Ουλφίλα δεν πήγε ως εκπρόσωπος της εκκλησίας του ή υπο άλλην εκκλησιαστικήν ιδιότητα αλλ' ώς "επίσημος απεσταλμένος της πολιτικής ηγεσίας των Γότθων προς τον αυτοκράτορα" σελίς 88 ως ένας άπλος πρέσβυς τών Γότθων, όπως οι πηγές χαρακτη­ρίζουν τον Ούλφίλα κατά τήν άφιξη του στην 'Αντιόχεια!
Η χειροτονία του ως επισκόπου των Γότθων το 341 εγένετο απο τον Ευσέβιο Καισαρείας κοινή συναινεσει αυτοκράτορος και ηγεσίας των Γότθων ,ήτο δηλ μιά θρησκευτική πράξις αλλά και μιά πολιτική ενέργεια ειρηνικής συνύπαρξης.
Αυτό καταδεικνύει ότι ο Ουλφίλας πριν γείνη επίσκοπος ...έδρασε ως ιδιώτης ιεραπόστολος εις τον τόπον των γερμανικών φυλών (έζησε απο παιδικής ηλικίας ως εκ νηπιότητος αιχμάλωτος μαζί με τους γονείς του) που εδιοικούντο υπο των Γότθων. 

Με τον εκχριστιανισμό τους οι Γότθοι αναγνώριζαν τον Ουλφίλα ως ηγέτη τους που τους καθοδηγούσε στην πίστη του Χριστού που ασκούσε πλέον καθήκοντα και θρησκευτικού αλλά και πολιτικού εθνάρχη.
Ό γιος του Μεγ.Κωνσταντίνου, ο Κωνστάντιος, πού άπο νωρίς ήταν αντίθετος στο τριαδικό δόγμα το αυτοσυστηνόμενο ως ορθόδοξο , προχώρησε περισσότερο άπο τον πατέρα του στον θρη­σκευτικό τομέα, αναμείχθηκε ενεργά στις υποθέσεις τής Εκκλησίας και ως αληθινός ιεραπόστολος της υγιαινουσας Διδασκαλίας  επιχείρησε τή διάδοση τοΰ Χριστιανισμού σε έκτος τής Αυτοκρατορίας λαούς. 

Το 341 παρίστατο ό ίδιος ο αυτοκρατωρ Κωνστάντιος  στην τελετή τής χειροτονίας τοΰ Ούλφίλα ως επισκόπου τών Γότθων, ενώ λίγα χρόνια αργό­τερα (το 348), εκδηλώνοντας το προσωπικό του ενδιαφέρον για τους διωγμούς που έγιναν στη Γοτθία εναντίον των χριστιανών Γότθων που είχε απο πριν εκχριστιανίσει ο Ουλφίλας, τους δέχθηκε καί τους εγκατέστησε στην Αυτοκρατορία (πληροφ απο Φιλοστόργιο). Ο τόπος όπου τους επετράπη να ζήσουν οι ακολουθούντες την Μονοθειστική πίστη του ποιμένα τους Ουλφίλα ήταν η Μυσία μιά ορεινή αγροτική περιοχή.

Κατα το ετος 369 συνέβη μεγάλος διωγμός στην Γοτθία χώρα υπο Αθαναρίχου βασιλιά των Γότθων καθόσον έβλεπε ότι κυνδύνευε η πατρώα παγανιστική-πολυθειστική θρησκεία των Γότθων απο την διάδοση του Χριστιανικού Μονοθεισμού που κήρυττε ο Γουλφίλας ...τουτο αναφέρεται στην εκκλ.ιστ.,ΙV,33 του Σωκράτους ως εξής " Ο Αθανάριχος,ως παραχαραττομένης της πατρώου θρησκείας,πολλούς των χριστιανιζόντων τιμωρίαις υπέβαλλεν" όπως ο Χρυσός αναφέρει σ. 110 Δύο συναφή τα προς άλληλα αίτια του διωγμού...

Οι Χριστιανοί Γότθοι ήσαν μονοθεϊστές και οχι τριαδοθεϊστές εννοείται καθόσον το πλειστον των Γότθων ήσαν ακολουθούντες την Μονοθεϊστική Ιουδαιοχριστιανική Διδαχή του Ευαγγελίου που είχε μεταφράσει  στη Γοτθική γλώσσα ο πραγματικός  Χριστιανός ιεραπόστολος των Γότθων ο Ουλφίλα και ένεκεν αυτής τους της πίστης εδιώκοντο υπο των παγανιστών πολυθεϊστών ομοφύλων τους. όπως αναφέρει ο Χρυσός.. "αφ ενός μεν ότι περιφρονούν και προσβάλλουν την θρησκείαν των πατέρων τους και αφ'ετέρου οτι οικειοποιούνται την θρησκεία του ρωμαίου αυτοκράτορος.
Δύο απολύτως συναφή προς άλληλα αίτια καθόσον ο αυτοκράτωρ Ουάλης ήταν τουλάχιστον τύποις πιστευων και ακολουθών τον μονο αληθινό Ιουδαιοριστιανικό Μονοθεϊσμό και όχι την εθνοτριαδοθεϊστική ορθοδοξία. 

Οι πρώτοι Αυτοκράτορες της Ανατολής ήσαν Μονοθεϊστικής παραδοχής και όχι τριαδοθεϊστικής συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου του Μεγάλου Κωνσταντίνου του Α΄ο οποίος βαπτίσθηκε υπο του Χριστιανού Μονοθεϊστή επισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Ευσεβίου Καισαρείας και εν συνεχεία ,του Κωνστάντιου ο οποιος ηταν οπως αναφεραμε θερμός υποστηρικτής της Ιουδαιοχριστιανικής πίστης  οπως επίσης και του  συναυτοκράτορος Ουάλη που ήταν την εποχή του Ουλφίλα.

"Θα πρέπει νά διευκρινιστεί ότι σέ όλες σχεδόν τις περιπτώσεις έκχριστιανισμών ξένων λαών πού πραγματοποιούνταν μέ πρωτοβουλία ή μεσολάβηση του βυζαντινού αυτοκράτορα, ό τελευταίος επεδίωκε κατ' αρχήν την διάδοση του δόγματος πού ό ίδιος είχε υιοθετήσει. *Αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, οπως συνέβη στην περίπτωση τών Γότθων, όπου το ίδαφος είχε προλειανθεί άπο τον ...επίσκοπο Ουλφίλα, τότε πράγματι διεδίδετο το επίσημο δόγμα τοϋ Κράτους." Σοφία Πατούρα

Οι Χριστιανοί Γότθοι εδιώχθησαν ως ΜονοθεΪστές Χριστιανοί και όχι καθολικορθόδοξοι τριαδοθεϊστές εθνικοί.
Διωχθέντες οι Γότθοι οι πιστευοντες εις τον Χριστιανικό Μονοθεϊσμό απο τους παγανιστές εζήτησαν να μείνουν εις τα όρια της αυτοκρατορίας. Ο αυτοκρ.Ουάλης επέτρεψε στην ομάδα των Χριστιανών Γότθων μαζί με τον επίσκοπο Ουλφίλα να μείνουν όχι σε αστική τποθεσία αλλά σε ορεινή στην Μοισία.

Οι μετεπειτα αυτοκράτορες Ανατολής και Δύσης γίνανε τριαδοορθόδοξοι όπως ο Γρατιανός στην Δύση και ο Θεοδόσιος στην Ανατολή οι οποίοι απλά ήταν υποχείρια ο μεν του επισκόπου Αμβροσίου ,ο δε του επισκόπου Ακολίου, καθώς  βαφτίσθηκαν στο όνομα της τριάδος... Χαρακτηριστικά για τον Θεοδόσιο αναφέρεται ότι ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που βαπτίσθηκε στο όνομα της τριάδος ...κάτι που σημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος κατα πάσα πιθανότητα βαπτίσθηκε μονο στο όνομα του Χριστού,οπως δηλ εβάπτιζαν οι Αποστολοι του Χριστού ,  και όχι της τριάδος που εβαπτιζαν οι τριαδοαπόστολοι των παπαδων Ανατολής και Δυσης . Και αυτό τεκμαίρεται επειδή τον μεγ.Κωνσταντίνο τον βάπτισε ο επισκοπος Ευσέβιος Νικομηδείας, ο οποίος  βεβαίως δεν πίστευε στο εξωβιβλικό δόγμα του τριαδικού θεού που ο Αθανάσιος- το παπίδιον του πάπα Αλεξανδρείας Αλεξάνδρου τη συνδρομή του πάπα Ρώμης- καθιέρωσε ως εκκλησιαστική αυθεντία πασών των λαών υπο την επικράτεια της αγίας Ρωμακής εθνοτριαδικής αυτοκρατορίας είτε ανατολικής είτε Δυτικής. 
Ετσι  ο Γρατιανός και ο Θεοδόσιος ήταν αυτοί που επέβαλαν ως μόνη κρατική-εθνική επιτρεπόμενη θρησκεία ,την θρησκεία του τριαδικού θεού!Και ετσι εν μια νυκτί , η οποια νυκτα συνεχίζεται μεχρι σημερα , ολοι οι εθνικοί παγανιστές ειδωλολατρες της Αυτοκρατορίας μετονομάσθηκαν σε χριστεπώνυμους τριαδολάτρες...


Ο ΟΥΛΦΙΛΑ ΚΑΙ Η ΓΟΤΘΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

Ο Ουλφίλας μετάφρασε στή Γοτθική όλα τα ιερά βιβλία, πλην τών Βασιλειών, πού περιείχαν πολεμικές ιστορίες. Τή σκοπιμότητα αυτής τής εξαίρεσης τήν αποδίδει ό Φιλοστόργιος ώς έξης: τοϋ τε έθνους τών Γότθων οντος φιλοπολέμου καί δεομένου μάλλον χαλινού τής επί τάς μάχας όρμής, αλλ' ουχί του προς ταύτα παροξύνοντας. . . (Bidez, σελ. 18)

Σελίδα από την Αγία Γραφή του Ουλφίλα



Ο Ουλφίλας κατασκεύασε ένα νέο αλφάβητο, με βάση τα κεφαλαία ελληνικά στοιχεία, την ελληνική ορθογραφία και την βοήθεια του υποτυπώδους και περιθωριακού ρουνικού αλφαβήτου, το οποίο παραμέρισε τελείως. Μετέφρασε την Αγία Γραφή και δίδαξε Ελληνικά στην Αυτοκρατορική σχολή της Τριέρης. Εισήγαγε επίσης πλήθος Ελληνικών λέξεων και εννοιών, άγνωστων μέχρι τότε στους Γότθους.

Γοτθικο αλφαβητο του Ουλφίλα 

Γνώριζε πολύ καλά την αρχαία ελληνική γλώσσα και πιστεύουν οι μελετητές οτι το κείμενο που χρησιμοποίησε για την Γοτθική μετάφραση της Βίβλου ήταν αυτό που αναγνωρίζεται ως η Αντιοχειανή-Βυζαντινή κριτική αναθεώρηση του Λουκιανού Μάρτυρος.
Η Γοτθική μετάφραση του Ουλφίλα/Γουλφίλα βασίστηκε στη λουκιάνειο αναθεώρηση της μεταφράσεως των 70 /Ο΄.
Εργάζεται ακατάπαυστα ,κωδικοποιεί τους γερμανικούς ήχους σε γραμματικά σύμβολα και φτιάχνει γοτθικό αλφάβητο!!! και κάνει ένα τιτάνιο μοναδικό έργο για την εποχή του... μεταφράζει την Αγία Γραφή απο τα αρχαία Ελληνικά στα Γοτθικά και γίνεται ο πατέρας της γερμανικής λογοτεχνίας...1100 χρόνια περίπου πριν ο Λούθηρος επιμεληθεί την έκδοση της Αγίας Γραφής σε νεογερμανική γλώσσα!!!!

Μέσω του μονοθεϊστικού χριστιανικού μηνύματος του Γουλφίλα και των συνεργών του διαδίδεται απο τα μέσα του 3ου αι. ο μόνος γνήσιος καθαρός Χριστιανισμός ως πίστη Χριστού μοναδικά μονοθεϊστική σε όλα τα άλλα γερμανικά φύλα που δέχονται ακόμα και οι ηγεμόνες τους να ακολουθήσουν αυτή την νέα τελείως διαφορετική και ουσιαστική πίστη του Αληθινού Θεού αντί των πολλών θεοτήτων που είχαν!

400-450 μ.Χ Όλα τα Γερμανικά φύλα εκτός απο αυτό των Φράγκων είχαν δεχθεί τον Χριστιανικό Μονοθεϊσμό δεν πίστευαν δηλ στην τριαδικοποίηση του Θεού! Ο Ουλφίλας πρώτος έγραψε εποποιϊα αγαθής μαρτυρίας στους Γότθους κηρύττοντας την πίστη στον ένα και μοναδικό Ύψιστο Αληθινό Θεό αλλά και στον Υιό Αυτού Ιησού Χριστό! Και αυτό επεκτάθηκε και σε όλα τα άλλα Γερμαν φύλα. Χαρακτηριστικά έχουμε την σωζόμενη μαρτυρία του Ουλφίλα περι της πίστεως ότι δεν κήρυττε την τριαδοθεϊα...

" I, Wulfila, Bishop and Confessor, have always believed thus and in this sole and true faith I make my journey to my Lord,

I believe

that there is only one God the Father, alone unbegotten and invisible, and in His only-begotten Son, our Lord and God, creator and maker of all things, not having any like unto Him. Therefore there is one God of all, who is also God of our God, And I believe in one Holy Spirit, an enlightening and sanctifying power. As Christ says after the resurrection to his Apostles: "Behold I send the promise of my Father upon you; but tarry ye in the city of Jerusalem until ye be clothed with power from on high." (Luke 24.49) And again: "And ye shall receive power coming upon you by the Holy Spirit." (Acts 1.8) Neither God nor Lord, but the faithful minister of Christ; not equal, but subject and obedient in all things to the Son. And I believe the Son to be subject and obedient in all things to God the Father."


Παρακατω μετάφραση στα Ελληνικά του κειμένου περι της μόνης και αληθινής πίστης του Ουλφίλα...

"Εγώ ο Ουλφίλας, Επίσκοπος και Εξομολόγος, πάντοτε πίστευα ως εξής, και σε αυτήν τη μοναδική και αληθινή πίστη διάγω το ταξίδι μου στον Κύριό μου. Πιστεύω ότι υπάρχει μόνο ένας Θεός ο Πατέρας, ο μόνος αγέννητος και αόρατος, και στον μονογενή Υιό Του, τον Κύριο και Θεό μας, δημιουργό και κατασκευαστή των πάντων, ο Οποίος δεν έχει όμοιό Του. Άρα υπάρχει ένας Θεός πάντων, που είναι επίσης Θεός του θεού μας. Και πιστεύω σε ένα Άγιο Πνεύμα, μια δύναμη φωτισμού και αγιασμού. Όπως είπε ο Χριστός μετά την ανάσταση στους Αποστόλους του: "Ιδού εγώ στέλνω την υπόσχεση του Πατέρα μου επάνω σας. Καθίστε στην πόλη της Ιερουσαλήμ μέχρι να ντυθείτε δύναμη από ψηλά." (Λουκ. 24:49) Και ξανά: "θα πάρετε δύναμη, όταν έρθει επάνω σας το Άγιο Πνεύμα" (Πράξ. 1:8) Ούτε Θεός ούτε Κύριος, αλλά ο πιστός λειτουργός του Χριστού. Όχι ίσο, μα κατά πάντα υποκείμενο και υπάκουο στον Υιό. Και πιστεύω ότι ο Υιός είναι κατά πάντα υποκείμενος και υπάκουος στον Θεό τον Πατέρα."

Βλέπουμε λοιπόν ότι ιστορικά τεκμαίρεται ότι η αρχή της πίστης των Γερμανών δεν ήταν τριαδοθεϊσμός αλλά χριστιανικός Μονοθεισμός διότι αυτό κήρυξε ο Χριστός και οι απόστολοί Του την πίστη στον Μοναδικό Θεό και Πατέρα Αυτού μέσω της θυσίας Του υπέρ όλων ανθρώπων!

Το 348 και μετά ο Ουλφίλας διαδραματίζει πολύ ενεργό ρόλο και μάλιστα στην επιστολή του Αυξεντίου περιλαμβάνεται η δήλωση πίστης που αφησε ο Ουλφίλας ως τελευταία του επιθυμία και διαθήκη και επεξηγεί συνοπτικά την πίστη αυτή. Ο Ουλφίλας ήταν ενας εκ των πλέον παραδοσιακών Χριστιανών (παραδοσιακών ενν.Αποστολικών )...θεωρούσε τον ορισμό της Νικαιας απαράδεκτο, διότι ερχόταν σε αντίθεση με τα βιβλικά στοιχεία και βεβαίως διαχωρίζει τα δύο θεία πρόσωπα του Θεού Πατρός και του θεού Υιού 
Στην περιγραφή του Αυξέντιου διαβάζουμε :

"Σε αρμονία με την παράδοση και την αυθεντία των θείων Γραφών, (ο Ουλφίλας) ποτέ δεν απέκρυψε ότι αυτός ο θεός(Υιός) ειναι σε δεύτερη θέση και η αρχή της κτίσης των πάντων απο τον Πατέρα και όμοια με τον Πατέρα και λόγω του Πατρός και για την δόξα του Πατρός...θεωρώντας ως μεγαλύτερο (απο τον εαυτό του) Θεό τον Πατέρα του(Ιωάννης 14,28)-τούτο πάντοτε καθιστούσε σαφές σύμφωνα με το Αγιο Ευαγγέλιο."

Και επιπλέον οι ανθρωποι τον ακουγαν και ερχόμαστε πάλι στα λόγια του Αυξέντιου που αναφέρει:
"Ακμάζοντας περίλαμπρα για σαράντα χρόνια στο επισκοπικό αξίωμα (ο Ουλφίλας) κήρυξε ακατάπαυστα με αποστολική χάρη στην ελληνική, τη λατινική, και την γοτθική γλώσσα...μαρτυρώντας ότι υπάρχει μονάχα ενα ποίμνιο του Σωτήρα μας Χριστού και του Θεού...Και όλα όσα είπε και όλα όσα καταγραφω,προέρχονται απο τις θείες Γραφές..."ας κατανοήσει όποιος αναγιγνώσκει" Ματθ. 24,15)

O Ουλφίλα αφησε πίσω του αρκετές πραγματείες και πολλές ερμηνευτικές σημειώσεις σε αυτές τις τρεις γλώσσες προς όφελος όλων εκείνων που είναι πρόθυμοι να τις αποδεχθούν καθώς και ως δική του αιώνια και αναμνηστική ανταμοιβή."

Δυστυχώς οι πραγματειες και οι ερμηνευτικές σημειώσεις του Ουλφίλα δεν εχουν διασωθεί. Ο Ουλφίλας κατέληξε να ειναι με την πλευρά των ηττημένων της διαμάχης που εγινε μεταξύ της τριαδικής βασιλεύουσας του κόσμου τούτου εναντίον της ερχομένης βασιλείς του Χριστού. Η βασιλεία του τριαδοθεϊσμού εγκαθιδρύθηκε ως η καταδυναστευουσα βασιλεία του κόσμου και επικράτησε απο το 381 βασει οικουμενικών θρησκευτο-αυτοκρατορικών διαταγμάτων ....

Ο Χριστός το ειχε πει οτι η βασιλεία η δική Μου δεν είναι εκ του κόσμου τούτου και όσοι θέλουν να μετέχουν σ' αυτήν πρέπει να διωχθούν απο την εγκόσμια βασιλεία της ανομίας οπως Εκείνος διώχθηκε ετσι ολοι οι δικοί Του πρέπει να διωχθούν ενεκεν Δικαιοσύνης και Αληθειας για να κερδίσουν την Βασιλεια των Ουρανών! Ετσι και ο Ουλφίλα ηταν με τους ηττημένους του κόσμου τούτου.

Μεχρι το 381 ο Ουλφίλας μαζί με όλους όσους ακολουθούσαν πιστά την αποστολική παράδοση των Γραφών αγωνίστηκε κόντρα στην αποστασία που ήδη ενεργείτο με υποδαυλίζοντες τους εκ Δύσεως τριαδοφρωνες καθολικους επισκόπους αλλά και τους εξ Ανατολής συμπράττοντες ορθο-δοξόσοφους τριαδοθεϊζοντες .

Ειχε την ευτυχή συγκυρία ο αυτοκράτωρ Κωνστάντιος να ειναι πεπεισμένος για το δίκαιο αγώνα της πίστεως του Ουλφίλα αλλά και ο αυτοκρατωρ της Ανατολής Ουάλης υποστήριζε την μονοθεϊστική Ιουδαιο-χριστιανική πίστη του Ουλφίλα. Οι αποφάσεις των Συνόδων του 359 και του 370 ησαν πλέον αυτές που ειχαν πάρει την θεση της συνόδου της Νίκαιας. Υπηρχε μια εντονη συσπείρωση Βαλκάνιων μη Νικαϊστών επισκόπων οι οποίοι υποστήριζαν δυναμικά τη μαρτυρία και το εργο του Ουλφίλα. Ο Αυξέντιος ήταν ενας απο αυτούς όπως και ο Παλλάδιος της Ρατιαρίας.

Η τελευταία εικόνα που εχουμε για τον Ουλφίλα είναι να εφορμά στην ηλικία μάλιστα των εβδομήντα χρονων στη κρίσιμη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το 381 οπου εκεί εδωσε πάλι τον αγώνα τον καλό της πίστης, αλλά πλέον τα απερίτμητα ώτα ήταν εκείνα που υπερίσχυσαν και πλέον έγινε πραγματικότητα η εδραίωση της βασιλείας της τριαδοθεϊστικής αποστασίας με την βούλα του αυτοκρατορος Θεοδοσίου ο ο επέβαλε την τραιδοθεϊα ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας με αυστηρά διωκτικά μέτρα κατα παντός αντιφρονούντος .

Τουτη ηταν η τελευταία προσπάθεια του Ουλφίλα και οι αποφάσεις της Συνόδου εστειλαν όπως λέγει ο Χήδερ τον ιδιο και τους ακολούθους του στις υποσημειώσεις της Ιστορίας εννοείται της θρησκευτικής ιστορίας οχι ομως της πνευματικής αληθινής ιστορίας .
Ο επίσκοπος των Γότθων υπήρξε ενας εκ των τελευταίων αληθινών μαρτύρων της Αληθείας του Ευαγγελίου,ενας πιστός ταπεινός εργατης Δικαιοσύνης που εποίησε εργο Ευαγγελιστού κάνοντας πλήρη την διακονία του και βεβαίως ο Θεός ως Δίκαιος μισθαποδότης θα δώσει κατα την πίστη του και κατα τα εργα της μαρτυρίας της Αληθείας που υπηρέτησε με πιστότητα και υπομονή !

Ετσι όλα τα Γερμανικά φύλα εκτός απο αυτό των Φράγγων είχαν δεχθεί τον Χριστιανικό Μονοθεισμό δεν πίστευαν δηλ στην τριαδικοποίηση του Θεού! Ο Ουλφίλας πρώτος έγραψε εποποιϊα αγαθής μαρτυρίας στους Γότθους κηρύττωντας την πίστη στον ένα και μοναδικό Ύψιστο Αληθινό Θεό αλλά και στον Υιό Αυτού Ιησού Χριστό!