Καύχημα του εν πνεύματι Ισραήλ του Θεού είναι ότι εννοεί και γνωρίζει τον αληθινό Θεό .
Το όνομα του Θεού μπορεί να κατανοηθει και να γνωρίσθει μόνο με περιγραφικο τρόπο των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων του Θεού και όχι με λεκτικό τρόπο αναφέροντας το ιερο τετραγραμματο.
Τον Θεο δεν Τον γνωρίζουμε λεκτικά αλλά πνευματικά δηλ. Όταν υπακούουμε στις εντολές Του και Τον λατρευουμε εν πνευματι και αληθεία τότε τον γνωρίζουμε ως Κυριο και Θεό μας αλλά και γνωριζόμαστε απο Αυτόν.
Ο Χριστός είπε... Εφανερωσα το όνομά Σου, Πατέρα εις τους ανθρωπους! Οι Ιουδαίοι έλεγαν οτι εγνωριζαν το ονομα του Θεου, άρα αυτό που φανέρωσε ο Χριστός είναι η υπακοή στο θέλημα του πέμψαντος Αυτόν και Πατρός και Θεού Του.
Με το στόμα ονόμαζαν το όνομα του Θεού οι Εβραίοι απειθείς αλλά αυτό δεν σήμαινε τίποτα γιατι ο Θεός γνωρίζεται και γνωρίζει μόνο απο τα τέκνα υπακοής και κανένα άλλο. Όμως ήσαν απειθεις και ανυπότακτοι στις εντολές Του Θεού άρα λεκτικά ονόμαζαν τον Θεό με το Όνομα Του αλλά στην ουσία δεν Τον γνώριζαν ως Θεό και Κύριο τους αφού ήσαν εν απειθια.
Όνομα σημαίνει ιδιότητα.. π. χ. υιός είναι υιος και ως υιός γνωρίζει τον πατέρα του εφόσον υπακούει στον πατερα του και τιμά αυτόν και μένει στο σπίτι του πατέρα... αλλιώς είναι νεκρός όπως ήταν ο ασωτος πριν γυρίσει μετανοημένος στο σπίτι του πατέρα. όσον αφορά το Ονομα του Θεού δεν μπορεί να το χρησιμοποιούμε ως διαφημιστικό της θρησκευτικής μας ομάδος...Γιατί γινόμαστε παραβάτες της εντολής Του. Αλλωστε όπως είπαμε ο Χριστός έλεγε τον Θεό ΠΑΤΕΡΑ και έτσι μάλιστα είπε να Τον αποκαλούμε όταν προσευχόμαστε ...Πατερ ημών ο εν τοις ουρανοίς...
Η σχεση μας με τον Θεό δεν είναι η λεκτική αναφορά του ιερού τετετραγράμματος αλλά η υϊκή σχέση που προκύπτει απο την εμπρακτη υπακοή της καρδιάς μας στο να πραττουμε το θελημά Του, το αγαθό και ευαρεστο και τελειο αποδεικνυοντας και μεις οτι οντως ειμεθα τεκνα-κληρονομοι Θεού και αδελφοί του Χριστού ητοι συγκληρονόμοι του Πρωτου Υιού Του!
Οσον αφορά πολλούς που λενε οτι πρέπει να επικαλουνται το ονομα του Θεού θα πρεπει να πουμε τα εξης
"Ο Κύριος είναι πλησίον πάντων των επικαλουμένων αυτόν· πάντων των επικαλουμένων αυτόν εν αληθεία.
Εκπληροί την επιθυμίαν των φοβουμένων αυτόν, και της κραυγής αυτών εισακούει και σώζει αυτούς."Ψαλμός 145,18-19
Οι πιο πολλοί των θρησκευομενων λέγουν το εδάφιο..." Όποιος επικαλεστεί το ονομα του Κυρίου θέλει σωθεί." Ξεχνούν όμως το" εν αληθεία" που είναι απαραίτητο για την επίκληση του ονόματος του Κυρίου... Επικαλούμαι το ονομα του Κυρίου σημαίνει επικαλούμαι δηλ. ζητώ την βοήθεια Του, αφού πρώτα τηρώ την έμπρακτη εν λόγω και έργω υπακοή μου στην Αλήθεια της Διδαχης Του! Ο Θεός δεν εισακούει λεκτικές επικλήσεις του ονόματος Του η του ονόματος του Υιού Του...χωρις έμπρακτη πίστη και υπακοή στη γεγραμμένη Αληθεια της θείας Διδαχης!
Ας μη ξεχνάμε οτι το γραμμα της αγ.Γραφης θανατώνει και η γραμμική-λεκτική εκφωνηση του ιερού τετραγραμματου δεν μπορεί να ζωοποιησει πνευματικά τον ανθρωπο , ειδικά τον ανθρωπο που γίνεται δούλος ανθρωπινων δογματισμών εθελοθρησκευτικού κυβερνητισμού (βλ. κυβερνων σωμα ),οπως ειναι οι ακολουθούντες το χιλιαστικό δόγμα των αυτοονομαζομένων Μαρτυρων... Και οι οποιοι δυστυχώς εχουν ως καραμελα το ιερο τετραγραμματο το οποιο ας σημειωθει δεν προφέρεται, επειδη τα γραμματα του ειναι ολα συμφωνα ....Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να αυτοδικαιωθούν ,πλην επιτυγχανουν το αντιθετο που ειναι η αυτοκατάκριση καθως επιμένουν στην εθελοθρησκευτική τυπολατρεία η οποια ασφαλώς δεν γινεται δεκτη απο τον Θεό.
Ας ερθουμε τωρα στο ιερο τετραγραμματο του ονοματος του Θεού που διαβαζουμε στην Εξοδο κεφ γ14 "καὶ εἶπεν ὁ Θεὸς πρὸς Μωυσῆν λέγων· ἐγώ εἰμι ὁ ὤν. καὶ εἶπεν· οὕτως ἐρεῖς τοῖς υἱοῖς Ἰσραήλ· ὁ ὢν ἀπέσταλκέ με πρὸς ὑμᾶς."
Εδω πρέπει να πουμε οτι στο αρχ εβραϊκό κειμενο αναφέρεται το ιερό τετραγράματο YHWH /ΓΧΒΧ. Η μεταφραση των Ο΄ επέλεξε να αποδώσει το " ο Ων" αντι του "YHWH" αλλά οπως θα δουμε παρακατω η μετοχη του Ειμί εχει μονο οντολογική σημασια περι του αυθυπαρκτου και αιωνιου Θεού, κατι δηλ. αυτονόητο που δεν χρειαζόταν ο Θεός να το δηλώσει ...και βεβαιως η μετοχη "ο Ων" δεν αναδεικνύει την Σωτηριολογική σημασία του ενεργούντος Θεού και το μεγαλειώδες της Δυνάμεώς Του που εχει και ποιεί υπερ των ανθρωπων που Τον εμπιστευονται , ωστε να σώζει αυτούς και να ελευθερωνει και κυρίως την μεγαλειώδη Δυναμή Του να ανασταινει νεκρούς! {Ετσι οι βιβλικές μεταφρασεις κυριως Ιουδαϊκής και ελάχιστες χριστιανικής προελεύσεως διαφοροποιηθηκαν απο την μεταφραση των Ο΄και επέλεξαν να αποδωσουν τη φραση οπως αυτη υπάρχει στα εβραϊκά με την αναφορική αντωνυμία aser, την οποια οι Ο΄δεν μεταφρασαν, επέλεξαν δηλ.το ρήμα ειμί σε πρωτο πρόσωπο αλλά σε χρόνο μέλλοντα ητοι αποδόθηκε "εκείνος ο οποίος θα είναι " ή "εκεινος που θα γίνει"}. Σαν συνεπεια του ανωτέρω σκεπτικου που περιγραφει ο καθ.Παυλος Βασιλειάδης λέγει [αν χρησιμοποιούνταν μετοχή του ρ. γίγνομαι θα μπορούσε να αποδοθει σε μελλοντα ως ο Γενησόμενος" ή μαλλον πιό περιεκτικότερα , "ο Γενόμενος" ]
Στα εδάφια λοιπον της Εξόδου κεφ.γ΄προσέχουμε οτι ο Θεός δεν αναφέρει απλά το τετραγραμματο του ονοματός Του αλλά το επεξηγει περιγραφικά ωστε να γινει πλήρως κατανοητό απο τον Λαό Του τον Ισραήλ. Και μάλιστα αφου λέγει την επεξήγηση οτι ειναι ο Θεός του Αβραάμ, ο Θεός του Ισαακ, ο Θεός του Ιακωβ και οτι ειναι Αυτός ο Θεός που στελνει και τον Μωυσή προς τον λαό για να τον ελευθερωσει απο την Αιγυπτο. βλ.εδ. γ΄9 "καὶ νῦν δεῦρο ἀποστείλω σε πρὸς Φαραὼ βασιλέα Αἰγύπτου, καὶ ἐξάξεις τὸν λαόν μου τοὺς υἱοὺς Ἰσραὴλ ἐκ γῆς Αἰγύπτου." Και μετα στην ιδια φραση λέγει ο Θεός "τοῦτό μού ἐστιν ὄνομα αἰώνιον καὶ μνημόσυνον γενεῶν γενεαῖς"
Για να δούμε ολο το εδαφιο γ΄,15
Εξοδος γ΄15 "καὶ εἶπεν ὁ Θεὸς πάλιν πρὸς Μωυσῆν· οὕτως ἐρεῖς τοῖς υἱοῖς Ἰσραήλ· Κύριος ὁ Θεὸς τῶν προγόνων σας, Θεὸς Ἁβραὰμ καὶ Θεὸς Ἰσαὰκ καὶ Θεὸς Ἰακὼβ ἀπέσταλκέ με πρὸς ὑμᾶς· τοῦτό μού ἐστιν ὄνομα αἰώνιον καὶ μνημόσυνον γενεῶν γενεαῖς."
Αυτό το εδάφιο μας λέγει οτι το ονομα του Θεού ειναι περιγραφικό της ενεργειας που θα ποιήσει, δηλονότι θα γίνει Θεός Σωτήρ στελνοντας τον εκπρόσωπό Του για να σωσει -ελευθερωσει τον πιστό λαο Του. Αυτό το περιγραφικό ονομα του Θεού λέγει ο Θεός "οτι τουτο μου εστιν ὄνομα αἰώνιον καὶ μνημόσυνον γενεῶν γενεαῖς"
Το ιδιο παρατηρούμε να λέγει και ο Κύριος Ιησούς Χριστός στο Ιωαν α 18 ως ο αποσταλεις απο τον Θεό μονογενής θεός Υιός ο ων εις τον κόλπον του Πατρός που ειναι αυτός που σας στελνει ο Θεός για να σώσει τον λαό απο των αμαρτιων αυτων!
Ο Χριστός λοιπον ως αντιτυπικός Μωυσής είναι εκεινος που εστειλε ο Θεός για να εξηγησει όχι λεκτικά -φιλολογικά τον αόρατο Θεό και Πατερα Αυτού αλλά να αποδείξει δια της θυσιαστικής ζωης Του οτι ο Θεός Πατηρ ειναι Σωτήρας όλων οσων δεχθούν τον Υιό Του ως τον θυσιαζόμενο αμωμο Αμνό του Θεού και μαυτον τον τρόπο εξηγησε το ονομα του Θεού δηλ την ιδιότητα που εχει ο Θεός να σωζει τον λαό Του και μάλιστα να σωζει τους πιστευοντας στον Υιό Του αιωνίως !
Επανερχόμενοι στο εδαφιο της Εξόδου βλέπουμε οτι περιγράφεται με πάσα ακρίβεια ποιός ειναι ο Θεός ,οτι είναι ο Θεός των προγόνων του Ισραήλ και ότι πρέπει ο λαός Του να του έχει εμπιστοσύνη απόλυτη καθώς Αυτός είναι ο μοναδικός Ύψιστος Αληθινός Θεός, Θεός ο Μοναδικός Σωτηρ των ανθρωπων Του! καθως θέλει ο Θεός να δώσει να καταλάβει ο λαός Του ότι Αυτός είναι πιστός και δυνατός να κάνει τα πάντα για τον λαό Του. Να κανει τα αδυνατα δυνατά !
Επ αυτού ο καθ Βασιλειάδης Παύλος στη διατριβή του αναφέρει οτι η Εξοδος κατέχει κυρίαρχη θέση εντός των Εβρ.Γραφων ακριβως στο ζήτημα του ονοματος καθως περιλαμβάνει τη μοναδική ουσιαστικά "απόπειρα"ενδοβιβλικής ετυμολογίας του YHWH...με την λεγόμενη σύνταξη idem per idem που εφανίζεται αυτό,...η προθεση του Ομιλούντος είναι να τονιστεί περιεκτικά οτι θα φανερώσει Εαυτόν οτι είναι ή θα αποδειχτεί οτι είναι "καθετί που Εκεινος είναι" Ή όπως απέφωσε την φράση ο Chr. Hardmeier, "Αποδεικνύομαι ως Εκεινος που θα αποδειχτώ κατα το συμβεβηκός μου"
Έτσι δεν μένει απλά στην αναφορά του ιερού τετραγραμματος αλλά θέλει να το εξηγήσει περιγράφοντας τις θεϊκές Του ιδιότητες άλλωστε αυτό σημαίνει όνομα=ιδιότητες του Φέροντος το Όνομα!
Έτσι δεν μένει στην απλή αναφορά του τετραγραμματος αλλά προχωράει στην επεξήγηση του. Ο Θεος αυτοαναφερεται ότι "εσομαι ος εσομαι" η "ο θα γίνω με έστειλε σε εσάς"με σκοπό ο Θεός να δώσει τα εχέγγυα ώστε ο λαός να εξασκήσει πίστη σε ότι λέγει και υπόσχεται ότι θα κάνει .
"Εδώ θα αναφέρουμε μερικές ακόμα πληροφορίες οι οποιες λήφθησαν απο τη Διδακτορική Διατριβή "Το ιερό τετραγράμματο και η πρόσληψή του στη μεσαιωνική γραμματεία" που εγραψε ο Παυλος Βασιλειαδης καθ. της Θεολογικής Σχολής Αριστοτελειου Παν/μιου Θεσ/νικης
Ο καθ. Παυλος Βασιλειάδης αναφέρει τα εξης:
{{Υπάρχει μια μετάφραση ονομαζομένη Graecus Venetus που εγραφη τελη 14ου με αρχες 15ου αι. η οποια αναφερει το σχετικό εδάφιο στην Εξοδο ως εξης:"εφη γουν ο Θεός προς μωσέα εσομαι ος εσομαι. κάφη τηδε φησεις τοις υέσιν ισραέλου εσομαι πέπομφε με προς υμάς"
αναφερει στη μελέτη του (σ.65)οτι η GrVen στις τρεις περιπτωσεις που αναφερται στο ρ. hyh το αποδίδει με το ρ.τελώ και τις αλλες δυο με το ρ. υπάρχω,ολα σε χρόνο μελλοντα.
Ετσι ο μεταφραστης της Graecus Venetus επιλέγει να αποδώσει το ρήμα hyh με το ελληνικό τελεω-τελω. Συμφωνα με Τhayer's Greek Lexicon ,τελώ σημαίνει εκτελώ,φέρω εις πέρας, εκπληρώνω, πραγματοποιώ(έτσι ώστε αυτό που έγινε να αντιστοιχεί σε εκείνο που είχε λεχθεί,τη διαταγή,την εντολή,κλπ.)...
Συνεπώς, κατά αυτήν την έννοια ο Θεός θα μπορούσε να αποκληθεί ο "Τελών",δηλ.Εκεινος που φέρει σε τέλος ή ολοκλήρωση,που επιτελεί τον σκοπό Του με επιτυχία,που δρα αποτελεσματικά,που εκπληρώνει απαρέγκλιτα την υπόσχεση Του.
Οι φράσεις"Εσομαι εις οντινα εσομαι η "γίνομαι εις οντινα γίνομαι" χρησιμοποιούνται με την έννοια του"αποδεικνύομαι ότι είμαι" σημειωτέον και το εξής αναφερόμενο στη μελέτη { οτι το εβραϊκό ρήμα hyh σημαινει κυρίως "γίνομαι" }}
Πρέπει λοιπον να γινει αντιληπτό οτι ο Θεός οταν αναφερεται στο ονομά Του θέλει να δηλώσει οτι "οι πράξεις Μου θα φανερώσουν τις ιδιότητες Μου!"
Ο ίδιος ο Θεός δηλώνει ότι θα αποδειχθεί ότι ειναι Θεος με αυτά που θα πραγματοποιήσει στον πιστό λαό ,ενν.τον εν πνεύματι λατρευτη Του,τον Ισραηλ ! Ετσι λοιπον επεξηγει ο Θεός το ονομά Του με περιγραφικό τροπο δηλώνοντας οτι ειναι ο Θεός που θα τους βγάλει απο την Αιγυπτο με δικό Του θαυμαστό τρόπο
Συνεπώς ο Θεός θέλει να δηλώσει με πάσαν σαφήνεια τον τρόπο σωτηρίας και απελευθερωσης που θα πραγματοποιήσει στον πιστό λαό Του.
Ο Θεός επειδή λατρεύεται εν πνεύματι και αλήθεια εξυπακούεται ότι δεν αρκεί η απλή εκφορά του ιερού τετραγραμματος αλλά ζητάει από τον λαό Του να έχει το καύχημα της πλήρους κατανόησης το ποιος είναι ο Θεός και πως ο Θεός γίνεται μισθαποδοτης σε όποιονΤον πιστεύει, Τον υπακουει και βεβαίως σε όποιον εργάζεται δικαιοσύνη. Καύχημα του πιστού λαού του Θεού είναι ότι "εννοεί και γνωρίζει Εμέ λέγει ο Θεός" κάτι που σημαίνει εννοεί και γνωρίζει το όνομα Μου δηλ τις θείες ιδιότητες,τις θείες αρετες τις οποίες πρέπει αυτός πρέπει να εξαγγέλλουμε και οχι το ιερό τεραγραμματο γιατί ο Θεός θελει νοήμονες καρδιές που πραττουν το θελημά Του και οχι μια γραμμική εκφορά του ιερού τετραγράμματος. να εξαγγελουνε ώστε και άλλοι άνθρωποι να εμπιστευθούν τον Αληθινό Θεό.
Στην Έξοδο 34:5-7 όταν ο Θεός "κηρύττει" το τετραγράμματο όνομα Του δεν προφέρει απλώς το όνομα αλλά το νοηματοδοτει με την περιγραφή ιδιοτήτων της Δυναμικής Προσωπικότητας οπως αυτές πρόκειται να φανερωθούν με την Δυναμη Του να ελευθερώνει τους δεσμίους και να σωζει απο τον θανατο το λαό Του! Αποκαλύπτεται δηλ ο Θεός ως εγγύς Θεός που δεν εγκαταλειπει τον λαό Του και που επεμβαινει και σωζει τον λαό Του και παραλληλα κρινει και καταστρεφει τους εχθρούς του λαού Του.
Ο καθ. Παυλος Βασιλειάδης γραφει επίσης στη διατριβή του το εξής:"Ο Θεός θεωρείται εκ προοιμίου ζωντανός,άρα αυτό που θέλει να δηλώσει το όνομα Του είναι τι πρόκειται να γίνει η να είναι ώστε να φανερωθούν πτυχές της προσωπικότητάς Του στην πολιτεια Του με τον πιστό λαό Του ".
Ετσι η ερμηνεια "ο Ων" αντί του ιερού τετραγράμματος που επέλεξαν οι Ο΄ δεν ειναι αρκετή καθόοσον καλύπτει μονο το αιωνιο αυθυπαρκτο της οντότητας του Θεού χωρίς να λέγει για αυτό που θα κανει ο Θεός στο λαό Του και αυτό ειναι η Σωτηρία και η ευλογία η οποια θα γινει σιγουρα καθόσον ο Θεός ειναι και γίνεται καλός μισθαποδότης στον πιστό λαο Του .