Αρμαγεδδών





Αρμαγεδδών

Αποκάλυψη 16:16 - "Και συνήγαγεν αυτούς εις τον τόπον τον καλούμενον Εβραϊστί Αρμαγεδδών." (Και τους συγκέντρωσε στον τόπο που στα Εβραϊκά ονομάζεται Αρμαγεδδών.)

κοιλάδα Ιωσαφάτ μια συμβολική τοποθεσία η οποία ονομάζεται και «κοιλάδα της απόφασης-κρίσης ». (Ιωλ 3:2, 14) Εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση κρίσης από μέρους του Θεού, χαρακτηρίζεται εύστοχα «κοιλάδα του Ιωσαφάτ», καθώς το όνομα Ιωσαφάτ σημαίνει «Ο Ιεχωβά Είναι Κριτής»

Τί εἶναι ὁ ᾿Αρμαγεδδών; Ἡ λέξις αὐτὴ σημαίνει «ὄρος τοῦ Μεγιδδώ.»/ Μεγιδδὼ ἦταν ἕνα πεδίον μάχης στοὺς ἀρχαίους χρόνους Εὑρίσκετο στὴ γῆ τῆς Παλαιστίνης.
Οἱ μάχες ποὺ διεξήχθησαν ἐκεῖ ἦσαν ἀποφασιστικές. Ποτὲ δὲν ὑπῆρξε αμφιβολία περὶ τοῦ ποιά μερίς ἐκέρδισε ἢ ἔχασε στὸ Μεγιδδώ! Οι στρατοι που νικοῦσαν στὸ Μεγιδδὼ ἐκέρδιζαν πλήρεις νίκες. Οἱ στρατοι που ἡττῶντο υφίσταντο ὁλοσχερῆ ἧττα.
Ἐν καιρῷ τὸ αρχαίο πεδίον τοῦ Μεγιδδὼ ἔγινε σύμβολο ἀποφασιστικῶν μαχῶν ἔφθασε στὸ νὰ σημαίνη συντριπτικὴ ἧττα γιὰ τοὺς ἡττημένους καὶ πλήρη νίκη γιὰ τοὺς νικητάς.
Γι' αὐτὸ ἡ Γραφὴ κατάλληλα ἀποκαλεῖ μὲ τὸ ὄνομα «Αρμαγεδδὼν τὸ πεδίον μάχης ὅπου θὰ πολεμήση ὁ Θεὸς καὶ θὰ κερδίση τὸν πόλεμό Του.

Και ο τελικός αυτός πόλεμος του Θεού θα γίνει με τον ερχόμενο εξ ουρανού Χριστό που θα ελθει για να καμει κρίση- συντέλεια σε όλο το ψευδοθρησκο και αθεο κόσμο των εθνων, καθως διαβάζουμε στην Αποκ. 19:11 Και είδον τον ουρανόν ανεωγμένον, και ιδού ίππος λευκός, και ο καθήμενος επ' αυτόν εκαλείτο Πιστός και Αληθινός, και κρίνει και πολεμεί εν δικαιοσύνη. Αποκ 6:212Οι δε οφθαλμοί αυτού ήσαν ως φλόξ πυρός, και επί της κεφαλής αυτού διαδήματα πολλά, και είχεν όνομα γεγραμμένον, το οποίον ουδείς γνωρίζει ειμή αυτός, Αποκ 1:14
13και ήτο ενδεδυμένος ιμάτιον βεβαμμένον με αίμα, και καλείται το όνομα αυτού· ο Λόγος του Θεού. Ησ 63:1, Ιωάν 1:1, Ά Ιωάν 1:1
14Και τα στρατεύματα τα εν τω ουρανώ ηκολούθουν αυτόν εφ' ίππων λευκών, ενδεδυμένοι βύσσινον λευκόν και καθαρόν. Ματθ 28:3, Αποκ 4:4, Αποκ 7:9
15Και εκ του στόματος αυτού εξέρχεται ρομφαία κοπτερά, διά να κτυπά με αυτήν τα έθνη· και αυτός θέλει ποιμάνει αυτούς εν ράβδω σιδηρά· και αυτός πατεί τον ληνόν του οίνου του θυμού και της οργής του Θεού του παντοκράτορος· Αποκ 19:21, Αποκ 2:16, Ψαλ 2:9, Αποκ 2:27, Ησ 63:3, Αποκ 14:19
16και επί το ιμάτιον και επί τον μηρόν αυτού έχει γεγραμμένον το όνομα, Βασιλεύς βασιλέων και Κύριος κυρίων. Ά Τιμ 6:15, Αποκ 17:14
17Και είδον ένα άγγελον ιστάμενον εν τω ηλίω, και έκραξε μετά φωνής μεγάλης, λέγων προς πάντα τα όρνεα τα πετώμενα εις το μεσουράνημα· Έλθετε και συνάγεσθε εις το δείπνον του μεγάλου Θεού, Ιερ 12:9, Ιεζ 39:17
18διά να φάγητε σάρκας βασιλέων και σάρκας χιλιάρχων και σάρκας ισχυρών και σάρκας ίππων και των καθημένων επ' αυτών και σάρκας πάντων ελευθέρων και δούλων και μικρών και μεγάλων.
19Και είδον το θηρίον και τους βασιλείς της γης και τα στρατεύματα αυτών συνηγμένα, διά να κάμωσι πόλεμον με τον καθήμενον επί του ίππου και με το στράτευμα αυτού.
20Και επιάσθη το θηρίον και μετά τούτου ο ψευδοπροφήτης, όστις έκαμε τα σημεία ενώπιον αυτού, με τα οποία επλάνησε τους λαβόντας το χάραγμα του θηρίου και τους προσκυνούντας την εικόνα αυτού· ζώντες ερρίφθησαν οι δύο εις την λίμνην του πυρός, την καιομένην με το θείον. Δευτ 13:1, Ματθ 24:24, Αποκ 13:12, Αποκ 16:14, Αποκ 13:16, Αποκ 13:15, Δαν 7:11, Αποκ 20:10, Αποκ 14:10
21Και οι λοιποί εφονεύθησαν με την ρομφαίαν του καθημένου επί του ίππου, την εξερχομένην εκ του στόματος αυτού· και πάντα τα όρνεα εχορτάσθησαν εκ των σαρκών αυτών.

επίσης ο ιδιος πόλεμος περιγράφεται στην Αποκάλυψη κεφ. 17,14 και το οποίο διαβάζουμε " ούτοι (οι δέκα βασιλείς -τα δέκα κερατα του θηρίου (Αποκ.13,1)που εχουν μια γνωμη και την εξουσια των παραδιδουν στο θηρίο , θα πολεμήσουν με το Αρνίο και το Αρνίο θα τους νικήσει επειδή ειναι Κύριος Κυρίων και βασιλευς βασιλέων ..."

‘’Αρμαγεδδών, λοιπόν, δὲν εἶναι τὸ ὄνομα ἑνὸς κατὰ γράμμα πεδίου μάχης· εἶναι τὸ ὄνομα ἑνὸς συμβολικοῦ τοιούτου] Τὸ κατὰ γράμμα πεδίον Μεγιδδὼ τῆς Παλαιστίνης θὰ ἦταν πολύ μικρὸ γιὰ νὰ χωρέση ὅλους τοὺς βασιλεῖς τῆς γῆς καὶ τοὺς στρατούς των.
Ὁ πόλεμος τοῦ Θεοῦ θὰ διεξαχθῆ παγκοσμίως.
Ὁ ᾿Αρμαγεδδὼν λοιπὸν ἀναφέρεται στὸν πόλεμο τοῦ Θεοῦ, μὲ τὸν ὁποῖον ὁ Θεὸς καταστρέφει τὸν πονηρὸ αὐτὸν κόσμο ὅταν ἔρχεται τὸ «τέλος.»)

Τὸ «τέλος» σημαίνει τὴν πλήρη καταστροφὴ τοῦ κόσμου τούτου.
Τὰ μέσα, με τὰ ὁποῖα ὁ Θεὸς θὰ καταστρέψη τὸν παρόντα κόσμον, εἶναι ἕνας πόλεμος ποὺ διεξάγει αὐτὸς μέσω τοῦ Σπέρματος τῆς γυναικός , τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ. (Γένεσις γ´ 15)
"Θὰ εἶναι πόλεμος τοῦ Θεοῦ. Θὰ εἶναι, ὅπως λέγει ἡ ᾿Αποκάλυψις ις':14, «ὁ πόλεμος τῆς ἡμέρας ἐκείνης τῆς μεγάλης τοῦ Θεοῦ τοῦ Παντοκράτορος.»

Σ’ αὐτὸν τὸν πόλεμο θὰ μάχωνται ἐναντίον τοῦ Θεοῦ ὁ Διάβολος καὶ οἱ δαίμονές του, (ὡς πονηροὶ οὐρανοί). Μὲ τὸ μέρος τοῦ Διαβόλου θὰ εἶναι ὅλα τὰ ἔθνη τῆς γῆς. Ἡ Γραφὴ μᾶς λέγει πῶς οἱ δαίμονες ἐκπορεύονται πρὸς «τοὺς βασιλεῖς τῆς γῆς καὶ τῆς οἰκουμένης ὅλης, διὰ νὰ συνάξωσιν αὐτοὺς εἰς τὸν πόλεμον τῆς ἡμέρας ἐκείνης τῆς μεγάλης τοῦ Θεοῦ τοῦ Παντοκράτορος. Καὶ συνήθροισεν αὐτοὺς εἰς τὸν τόπον τὸν καλούμενον Ἑβραϊστὶ ᾿Αρμαγεδδών. Αποκάλυψις ιϛ΄ 14, 16.

Αυτός ο τελικός πόλεμος περιγράφεται στην Αποκ. κεφ 20 εδ. 7-8
όπου οταν τελειώσουν τα συμβολικά χιλια χρόνια των εσχατων μ.Χ καιρών ,οπου ολοκληρώνεται το εργο σωτηρίας του υπολοιπου των πιστευοντων στον Χριστό που είναι εκ των εθνων και οι οποίοι δεν ελαβαν το χαραγμα το τριαδοαριθμητικό του Θηρίου και δεν πλανήθηκαν απο τον Διαβολο καθως ο Θεός δια του Χριστού Βασιλεα τους ελευθερωσε απο την εξουσία του Διαβόλου και τους μεταφερει στην εξουσία του Υιού Του (βλ εδ απ Παυλου) κα την οποια απελευθερωση την κανει ο Βασιλευς εν πνευματι Χριστός μαζί με το βασιλειο -ιερατευμα ,δηλ τους συνεργατες -συνβασιλεις -συνιερατευοντες της Εκκλησίας Του δένοντας τον Διαβολο ως προς τους ευαγγελιζομένους και αποδεχομενους την Αλήθεια της διδαχης-μαρτυρίας του Χριστού ,οι οποιοι βεβαιως και εισέρχονται στην Εκκλησια -λαό των σωζωμενων καθ΄ ολο αυτο τον εσχατο καιρό 2000 χρ περίπου.

Οταν λοιπον τελειώσει το εργο σωτηρίας του υπολοίπου και πας πνευματικός Πιστός λαός Ισραηλ συμπληρώνεται τοτε ο Διαβολος λύνεται καθως δεν υπάρχει λογος να είναι δεμένος καθως ολα τα εθνη των απίστων (εδώ τα εθνη των απίστων συμβολίζονται με τον Γωγ και Μαγωγ οπως ακριβως και στην προφητεια του Ιεζεκιήλ κεφ λη΄και λθ΄ ) τον ακολουθούν και τα οποια παραβολικά συγκεντρώνονται επι ολο το πλατος της γης δηλ ολη γη του τελους θα είναι σε εναντίωση μεγάλη, σε πόλεμο εναντίον της ζωσας στο τέλος πνευματικής Σιών -της Εκκλησίας -της παρεμβολής των αγίων.
Τότε συμβαινει ο τελειωτικός πόλεμος που ο Θεός πλεον θα κανει στέλνοντας το Αρνίο να πολεμήσει και να νικήσει με καταστροφή του ψευδοχριστιανισμού των εθνωνοι οποιοι ειναι το συνολο των εναντιωμένων απίστων εθνων , τα οποια εναντιώνονται στην Εκκλησια-λαό του Χριστού και ετσι εναντιώνονται στον Χριστό και βεβαια στον Θεό.

Ως πολεμιστής επι ιππου λευκού ο Χριστός περιγραφεται στην Αποκ. κεφ.19:11-16 ως ερχόμενος απο τον ουρανό και ο οποιος εν δικαιοσύνη κρίνει (κανει κρίση-τιμωρία) και πολεμεί όλα τα εθνη των ανόμων και μαζί Του ερχονται στρατευματα εν τω ουρανώ δηλ αγγελοι του Θεού και εκ του στοματος του Χριστού εξερχεται ρομφαια οξεια με την οποια θα πατάξει τα εθνη των ασεβών.(εδω θυμιζουμε οτι στην Β' Θεσ/κεις κεφ2:8-12 αναφερεται οτι ο Χριστός με την δευτερη ελευσή Του ανελεί ,θα καταστρέψει τον Ανομο Ανθρωπο, τον εχοντα διαπράξει Αποστασία απο Θεού ζωντος, και τοτο θελει καμει δια του πνευματος του στόματος Αυτού! Ετσι ο ερχόμενος εξ ουρανού Χριστός θα καταργησει το Ανομο Ψευδοχριστιανικό και αθεο κόσμο των ασεβων που δεν δεχθηκαν την αγαπη της Αληθειας για να σωθωσι και γι αυτό ονομάζονται απολλυμενοι άπαντες οι μη πιστευοντες εις την αλήθεια αλλ΄ευδοκήσαντες εις την αδικία.
--------
Παραλληλισμός Γωγ και Μαγωγ που αναφέρονται στον Ιεζ. λη΄/38 και λθ΄/39 με τον Γωγ και Μαγωγ που αναφερονται στην Αποκ. κ΄/20 εδ.7-8

Η Προφητεία που αναφερει ο Ιεζεκιήλ θα πραγματοποιηθει τον εσχατο καιρό που αναφέρει η Αποκάλυψη . Παρατηρούμε στον Ιεζεκιήλ 38/λη΄ 8,9,12, ότι "εν τοις εσχάτοις χρόνοις" ο Γωγ θα επιτεθεί κατά τού Ισραήλ. Οι "έσχατοι χρόνοι", ή οι "έσχατες ημέρες" κατά άλλες προφητείες, είναι η Χριστιανική περίοδος, από την πρώτη, ως τη δεύτερη έλευση του Κυρίου Ιησού Χριστού. Στα ίδια αυτά εδάφια μάλιστα, είδαμε ότι αυτή η επίθεση, θα γίνει όταν ο Ισραήλ θα έχει συναχθεί και πάλι στη χώρα του, από το διασκορπισμό του στα γύρω έθνη. ("λαόν συνηγμένον εκ τών εθνών").
Αυτή την αναφορά περι επιστροφης του Ισραηλ στον τόπο που του εδωσε ο Θεός οι πιο πολλοί την παιρνουν κυριολεκτικά -κατα γράμμα ,αυτό ομως ειναι μεγαλο λάθος καθως ο Θεός ειχε προειπει οτι μονο αν επιστρέψουν απο των αμαρτιών τους τοτε θα τους επαναφέρει στο τόπο που υποσχέθηκε ... Αυτή η πνευματική επιστροφή δηλ. η μετάνοιά τους και η συνακόλουθη αποδοχή του Χριστού ως του Υιού του Θεού και Μεσσία δεν εγινε ποτέ,συνεπως η προφητεία ερμηνευεται κατα πνευμα και αφορά την συγκεντρωση του εν πνευματι Ισραήλ του Θεού ,αυτού του υπολοίπου που ελευθερώνει ο Χριστός απο όλα τα εθνη της γης κατα την περίοδο των εσχατων καιρών που ειναι βεβαιως ο μ.Χ χρόνος μέχρι συντελειας όταν ο Χριστός ελθει ξανά στην δευτέρα ελευσή Του.

Το ότι "οι έσχατες ημέρες", και οι "έσχατοι χρόνοι" αναφέρονται στο ίδιο πράγμα, φαίνεται και από τον Ιωήλ 2/β΄ 29,31, 3/γ΄ 1,2,11,12, που αναφέρεται στον ίδιο πόλεμο τού Γωγ και τών άλλων εθνών εναντίον τού Ισραήλ, και στα γεγονότα γύρω από εκείνη την εποχή: "Και έτι επί τους δούλους μου και επί τας δούλας μου εν ταις ημέραις εκείναις, θέλω εκχέει το πνεύμα μου... ο ήλιος θέλει μεταστραφεί εις σκότος, και η σελήνη εις αίμα, πριν έλθει η ημέρα τού Κυρίου η μεγάλη και επιφανής ...Διότι ιδού εν ταις ημέραις εκείναις, και εν τω καιρώ εκείνω, όταν επιστρέψω τους αιχμαλώτους τού Ιούδα και τής Ιερουσαλήμ, θέλω συνάξει έτι πάντα τα έθνη, και θέλω καταβιβάσει αυτά εις την κοιλάδα τού Ιωσαφάτ, και θέλω κριθεί μετ' αυτών εκεί υπέρ τού λαού μου και τής κληρονομίας μου Ισραήλ, τον οποίον διέσπειραν μεταξύ τών εθνών, και διεμοιράσθησαν την γην μου... Συναθροίσθητε, και έλθετε κυκλώθεν πάντα τα έθνη, και συνάχθητε ομού. Εκεί θέλει καταστρέψει ο Κύριος τους ισχυρούς σου. Ας εγερθώσι, και ας αναβώσι τα έθνη στην κοιλάδα τού Ιωσαφάτ. Διότι εκεί θέλω καθήσει δια να κρίνω πάντα τα έθνη κυκλόθεν".


σημειώνουμε εδλώ οτι η κοιλάδα Ιωσαφάτ είναι μια συμβολική τοποθεσία η οποία ονομάζεται και «κοιλάδα της απόφασης-κρίσης ». (Ιωλ 3:2, 14) Εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση κρίσης από μέρους του Θεού, χαρακτηρίζεται εύστοχα «κοιλάδα του Ιωσαφάτ», καθώς το όνομα Ιωσαφάτ σημαίνει «Ο Ιεχωβά Είναι Κριτής»

"Τις ημέρες εκείνες" τού Ιωήλ, ο ευαγγελιστής Λουκάς, τις τοποθετεί "εν ταις εσχάταις ημέραις", καθώς παραθέτει από τον Ιωήλ, στις Πράξεις 2/β΄ 16 - 20: "Αλλά τούτο είναι το ρηθέν δια τού προφήτου Ιωήλ: "Και εν ταις εσχάταις ημέραις λέγει ο Θεός, θέλω εκχέει από τού Πνεύματός μου... ...ο ήλιος θέλει μεταστραφεί εις σκότος, και η σελήνη εις αίμα..."". Συνεπώς οι φράσεις: "έσχατες ημέρες" τού Ιωήλ και τού Λουκά, και "έσχατοι χρόνοι" τού Ιεζεκιήλ, μιλούν για την ίδια Χριστιανική περίοδο.

Για να δούμε ιστορικά τα ονόματα που αναφέρονται και στις δυο προφητείες, οι οποίες προλέγουν για το ίδιο γεγονός τους τέλους.

Ο Μαγώγ ήταν εγγονός του Νώε (Γένεση 10:2),ηταν δηλ γυιός του Ιαφεθ ,γυιού του Νωε και θεωρειται ο γενάρχης εθνων της Ευρωπης. ο Ιαφεθ λοιπον αναφερεται οτι είχε 8 γιους τους : Γαμέρ, Μαγώγ, Μαδαί, Ιαυαν , Θουβάλ, Μεσέχ και Θείρας.

Ο Γαμέρ, ο μεγαλύτερος γιος του Ιάφεθ , πατέρας του Ασχανάζ, του Ριφάθ και του Θοργαμά (Γένεσις 10,3). Το όνομα του σημαίνει «στέκεται για όλη την οικογένεια» και ήταν ο γενάρχης των Γομεριτών. Οι περισσότεροι ιστορικοί μελετητές τον αναφέρουν ως γενάρχη των Κελτών και τον Γαλατών.

Οι απόγονοι τού Μαγώγ εγκαταστάθηκαν μακράν βορείως του Ισραήλ, στην Ευρώπη και στην βόρεια Ασία (Ιεζεκιήλ 38:15). Μαγώγ ονομάστηκε, τελικώς, η χώρα στην οποία εγκαταστάθηκαν οι απόγονοι τού Μαγώγ. Ο λαός Μαγώγ περιγράφεται ως επιδέξιοι πολεμιστές (Ιεζεκιήλ 38:15, 39:3¬-9). Γωγ είναι το όνομα ενός μελλοντικού ηγέτη τής Μαγώγ, ο οποίος θα οδηγήσει τον στρατό της ενάντια στον Ισραήλ. Ο Κύριος προλέγει την καταστροφή τού Γωγ: «Γιε ανθρώπου, στήριξε το πρόσωπό σου ενάντια στον Γωγ, τη γη τού Μαγώγ, … και προφήτευσε εναντίον του.» (Ιεζεκιήλ 38:2).
Στην προφητεία τού Ιεζεκιήλ, ο Γωγ θα ηγηθεί ενός μεγάλου στρατού που επιτίθεται στη χώρα τού Ισραήλ. Ο Γωγ περιγράφεται ως «η γη τού Μαγώγ, τού ηγεμόνα τής Ρως, Μεσέχ και Θουβάλ» (Ιεζεκιήλ 38:2

Ο Θουβάλ, μαζί με τον Ιαυάν και τον Μεσέχ, έκανε εμπόριο με την Τύρο και εμπορευόταν δούλους και χάλκινα αντικείμενα. (Ιεζ 27:13)
Ήταν δηλ δουλέμπορος εμπορευόταν ανθρώπους όπως οι έμποροι της μεγάλης Πόρνης Βαβυλώνας και πιο οποίοι εμπορευόταν και χάλκινα αντικείμενα ειδώλια ....παραπέμπει στο χαλκωμα -Νεουσθαν της εποχής του Μωυσή το οποίο στους έσχατους καιρούς δείχνει τους θρησκευτο-εμπορους /Τριαδοειδωλολάτρες που εμπορευονται με καλπικους λόγος τους αμαθεις , οι οποίοι διαλαλούν την πραμάτεια τους που δεν είναι άλλη παρά μια κατασκευασμένη ειδωλολατρικη εικόνα του Χριστού ως δεύτερου προσώπου της τριαδοθεοτητας των εθνικών άνομων όλης της γης .
Στη θρηνωδία του Ιεζεκιήλ για την Αίγυπτο, ο Θουβάλ συγκαταλέχθηκε στους «απερίτμητους» μαζί με τους οποίους θα κείτονταν στον Σιεόλ οι Αιγύπτιοι εξαιτίας του τρόμου που είχαν επιφέρει. (Ιεζ 32:26, 27)


Ο λαός του Θουβάλ συγκαταλέγεται επίσης σε εκείνους που συμπράττουν με τον «Γωγ της γης του Μαγώγ», τον αποκαλούμενο “επικεφαλής αρχηγό του Μεσέχ και του Θουβάλ”, ο οποίος ορμάει από τα «πιο απομακρυσμένα μέρη του βορρά» κάνοντας άγρια επίθεση εναντίον του λαού του Θεού που είναι οι έχοντες την πίστη του Αβραάμ (Ιεζ 38:2, 3· 39:1, 2· βλέπε ΓΩΓ Αρ. 2.)

Ο Μαγώγ ήταν λοιπον ο εγγονός του Νώε (Γένεση 10:2). Οι απόγονοι τού Μαγώγ εγκαταστάθηκαν μακράν βορείως του Ισραήλ, στην Ευρώπη και στην βόρεια Ασία (Ιεζεκιήλ 38:15). Μαγώγ ονομάστηκε, τελικώς, η χώρα στην οποία εγκαταστάθηκαν οι απόγονοι τού Μαγώγ. Ο λαός Μαγώγ περιγράφεται ως επιδέξιοι πολεμιστές (Ιεζεκιήλ 38:15, 39:3¬-9). Γωγ είναι το όνομα ενός μελλοντικού ηγέτη τής Μαγώγ, ο οποίος θα οδηγήσει τον στρατό της ενάντια στον Ισραήλ. Ο Κύριος προλέγει την καταστροφή τού Γωγ: «Γιε ανθρώπου, στήριξε το πρόσωπό σου ενάντια στον Γωγ, τη γη τού Μαγώγ, … και προφήτευσε εναντίον του.» (Ιεζεκιήλ 38:2).
Στην προφητεία τού Ιεζεκιήλ, ο Γωγ θα ηγηθεί ενός μεγάλου στρατού που επιτίθεται στη χώρα τού Ισραήλ. Ο Γωγ περιγράφεται ως «η γη τού Μαγώγ, τού ηγεμόνα τής Ρως, Μεσέχ και Θουβάλ» (Ιεζεκιήλ 38:2

Συμπερασματικά και πνευματικά ανακρινόμενες προφητειες Ιεζεκιηλ και Αποκαλυψης εμφανίζουν την τελική μαχη,τον τελικό πόλεμο, που θα παθουν ολοι οι εναντιούμενοι στον πνευματικό Ισραηλ που εχει βεβαιως χαρακτηριστικό γνωρισμα την Ιουδαιο-χριστιανική πιστη του Αβραάμ, και οι οποίο εθνικοί ασεβείς ως εθνη ανομίας ονομάζονται Γωγ και Μαγωγ ,ητοι ονοματα ανόμων-ειδωλολατρικών εθνων και περιλαμβανουν ολα τα εθνη της γης που εχουν ενα κοινό χαρακτηριστικό το τριαδο-αριθμητικό χάραγμα στις διανοιές τους .

Οἱ δαίμονες εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ ὁδηγοῦν ὅλα τὰ ἔθνη στὸν ῎Αρ μεγιδδώ, ἢ ᾿Αρμαγεδδῶνα. Καθως ο Διαβολος ειναι ο πλανων την οικουμένη και θεός του κόσμου τούτου και αυτή η περιγραφή στην Αποκάλυψη ομιλει οτι φθανει η στιγμή για την ολοκληρωτική καταστροφή ολων των εθνων της γης που δεν δεχθηκαν τον Χριστό ως Σωτήρα και Κύριο και γι αυτό φθανει η ημερα της κρισεως και απωλείας των αδίκων του κόσμου της ανομίας.